Kraftaktører investerer i teknologiselskap


Cloudberry Clean Energy ASA (CLOUD), Elmera Group ASA (ELMRA) og Småkraft AS samles om felles investering i teknologiselskapet Kraftanmelding AS. Elmera Group og Småkraft går inn på eiersiden og bidrar med over 20 mNOK for å finansiere videre utvikling av digitale løsninger for kraftmarkedet.

Anders Lenborg, CEO i Cloudberry, gleder seg over å ta del i den videre digitale satsning med solide partnere.

– Vi er med å forme markedet med denne satsningen. Med utviklingen som nå skjer innenfor fornybar, viser dette samarbeidet relevansen i plattformen og det er perfekt timing for å muliggjøre samfunnets overgang til fornybar energi. Jeg har stor tro på betydelig verdiskaping gjennom denne digitale satsningen, sier Anders Lenborg, CEO i Cloudberry, et av selskapene på eiersiden av teknologiselskapet.

Kraftanmelding har i flere år vært en ledende leverandør på kraftforvaltning av elvekraft i Norge. Stadig mer av kraftproduksjonen i Norden er uregulert. Det har økt behovet for fleksibilitet og aktiv styring av produksjonen. Kraftanmeldings digitale løsninger gir kraftprodusenter tilgang på nye markeder og økte inntekter for eksisterende produksjon.

– Kraftanmelding gir og jobber for at kraftprodusentene skal ha tilgang på alle relevante fysiske markeder for spotomsetning, intradagshandel og reservemarkeder kombinert med driftsdata for optimering av produksjon og inntekter. Det er store synergier i å koble produksjon og forbruk, som vil gi den nye satsningen betydelig økt konkurransekraft, noe som kommer eksisterende og nye kunder til gode, sier Stig Østebrøt, arbeidende styreleder i Kraftanmelding.

Cloudberry og Småkraft er kraftprodusenter med en samlet produksjon i Norden på ca 3 TWh. Elmera Group er en av Norges største innkjøpere av strøm og har et samlet årlig innkjøp på 21 TWh i Norge, Sverige og Finland blant annet gjennom merkevaren Fjordkraft. De har nå gått sammen for å styrke teknologiselskapets posisjon som leverandør i markedet.

Med frisk kapital vil selskapet videreutvikle digitale løsninger for intradagsmarkeder og reservemarkeder sammen med eiere og kunder, og gjøre løsningene tilgjengelig for nye og større kundegrupper.

- Vi vil ha en tettere kobling mot kraftverkene i tillegg til at internasjonalisering står på trappene. Vi ønsker å utfordre de etablerte aktørene gjennom digitalisering og forenklinger i et komplisert kraftmarked, sier Østebrøt.

Elmera Group jobber kontinuerlig med å finne strategiske partnere for å koble forbruk mot produksjon.

– Dette bidrar til å redusere våre handelskostnader og optimalisere vårt kraftinnkjøp som vi beskrev på vår kapitalmarkedsdag, sier Arnstein Flaskerud, Head of Strategy, Innovation, Sustainability and M&A i Elmera Group. I tillegg til å optimalisere kraftkjøpskostnadene, handler det om fleksibilitet. Det vil si at strømmen produseres når den forbrukes. Sammen med Kraftanmelding får vi ut synergier fra første dag og kan innovere over hele verdikjeden, fortsetter Flaskerud.

Terje Vedeler er daglig leder i Småkraft AS, som har samarbeidet med Kraftanmelding flere år allerede.

– Vi ser frem til å styrke samarbeidet og ser stort potensial i bedre utnyttelse av fleksibilitet fra våre kraftverk. Koblingen mellom drift og marked er komplisert. Ved å engasjere oss på eiersiden kan vi bidra til utvikling av teknologiløsningene vår bransje trenger, og vi blir godt rustet til å gripe de mange mulighetene som ligger foran oss, sier Vedeler.

Fakta og bakgrunn

Kraftanmelding er startet av gründerne Ole Morten Amundsen, Bjørn Trondsen og Glenn Gill. Captiva kom inn på eiersiden med en majoritetspost i 2019, mens Captiva ble kjøpt opp av Cloudberry først med 60% i 2022 og resterende 40% i desember 2023. Transaksjonen med Elmera Group og Småkraft skjer med virkning fra 1. september 2024.

Kraftanmelding styrkes med over 20 millioner i ny egenkapital samtidig som den digitale virksomheten i Cloudberrys datterselskap Captiva overdras til Kraftanmelding. Etter transaksjonen vil Elmera Group eie 34% av Kraftanmelding, Cloudberry 32% og Småkraft 8%, mens gründere og ansatte vil eie 27%.